Baderom

Synes du oppussing av bad er stress? Er du litt usikker på
hvilken rekkefølge du skal gå frem? Da er dette din lykkedag. Følger du tipsene på denne siden, så kan dette bli til en erfaring du vil elske. Fordi oppussing av bad kan være overveldende, tidskrevende og kostbart, har vi utarbeidet en enkel sjekkliste med 15 punkter for å sikre deg at ditt prosjekt holder seg på sporet, og at oppussingen din går greit.

1. Budsjett

Hvis du ikke allerede har en idé for hvor mye du ønsker å bruke på oppussing, bør du finne ut det nå. Et budsjett vil hjelpe deg når du tar beslutninger om hva som skal inkluderes i renoveringskostnadene dine. Når du har funnet ut hvor mye du kan bruke totalt, og du trekker fra beløpet som ble satt av til arbeidskraft, vil du enklere vite hva du kan bruke på fliser, møbler, inventar etc.

2. Tid

Mange antar at hvis de skal pusse opp et lite bad vil det bare ta noen dager – selvfølgelig vil det ta kortere tid enn et større baderom, men det er nødvendigvis ikke saken. Avhengig av hvor mye du endrer på badet, må rørleggeren fortsatt gå gjennom de samme stegene som på et større baderom. Planlegging viser ikke bare varighet av renovasjonsarbeidet, men også visse mellomtrinn som å bestille fliser, inventar, baderomsmøbler og baderomsinnredning før rørleggeren trenger det. Har du bare ett bad i huset? Fantastisk, følg med. Planlegging er også viktig for deg med bare ett bad i huset, for da bør du planlegge et sted hvor du kan bruke en dusj og et toalett mens badet er tatt fra hverandre. For all del, ikke glem det.

3. Fungerer sekvens

Når det kommer til oppussing av bad, kan du ved å fullføre jobben i bestemt rekkefølge spare deg selv for masse opprydding og feil. Enten du river ned gipsplater eller fliser bør du prøve å starte på toppen av rommet. Tak først, vegger etterpå og gulv til slutt … slik forebygger du skader på dine nye baderomsmøbler.

4. Skjulte problemer

Hvis du planlegger en fullstendig renovering av ditt baderom bør du også vurdere en komplett rehabilitering. Når det gjøres av en profesjonell med ekspertise vil du ende opp med null problemer, og et baderom som vil fungere feilfritt i mange år framover. Avhengig av alder og hvor godt ditt hjem ble bygget, så kan i verstefall det største problemet du vil oppleve være vannskader. For å unngå vannskader, se etter:

– Strukturelle mangler i gulv.
– Trang åpning på rør.
– Gamle og rustne avløp.
– Ikke vanntett flis rundt dusj og badekar.
– Gulv som heller.

5 . Design & Funksjon

Har du før denne artikkelen hatt en liten idé på utseendet av ditt nye bad? Kjempe bra, da har du kommet langt. Her kommer noen få faktorer til du bør tenke på:

– fliser
– farge på dekorasjon
– kraner
– baderomsinnredning
– badekar
– dusj

Du kan kombinere møbler i den samme stilen du liker, og til slutt la det bli den endelige stilen på badet. Du kan også velge et design du vil ha i fokus, deretter møblere badet rundt den stilen. Med design går alt an (the sky is the limit), så bruk din fantasi. Design bør fungere hånd i hånd med funksjonalitet – det betyr at du må finne ut hvem som skal bruke badet, og hvordan. Finn ut om du eventuelt skal selge huset etterhvert, og hvordan designet av ditt baderom vil passe inn med resten av huset.

6. Mål

Det er tre store begrensninger som virkelig teller ved oppussing av bad: den totale størrelsen på badet, standard dimensjoner for en baderomsinnredning, plassering av eksisterende vannrør og elektriske ledninger. Derfor må du sørge for at du har riktig mål og informasjon når du skal bestille baderomsmøbler på nett. Ingenting er mer
frustrerende enn å kjøpe ting som ikke passer fordi du ikke visste målene, enig?

7. Hyring av Fagfolk

Lyst på hjelp av en håndverker? Det er et smart valg om jobben er komplisert og operasjonene vanskelige. Altså rørsystem, avløp, elektrisk-arbeid og flislegging. Overse derfor ikke fordelene med å få hjelp fra et entreprenørfirma eller noe lignende, for det kan spare deg selv for mange problemer og mye tid.

8. Sanitært og funksjoner

Er dine baderomsmøbler ferdig montert, og speil og dusjdører oppdatert? Da kan du også enkelt friske opp utseendet på ditt baderom enda mer ved å endre dørhåndtak, knotter på skuffer, skap og dusjdører.

9. Baderomsskap som Oppbevaringsplass

Å velge servantskap, speilskap, høyskap og sideskap som en løsning for oppbevaring kan være litt vanskelig i noen tilfeller. For små baderom kan valget være vanskeligere. Baderomsmøbler må være funksjonelle, og de må kunne ha plass til alle ting mens alt er lett tilgjengelig når du trenger de. Dette er møbler som må ha lekkert design – det betyr at oppbevaringsplass ikke skal gå utover stilen.

10 . Vegger og gulv

Hvilket som helst materiale kan brukes som overflate på vegg og gulv i ditt baderom, men bare så lenge det er vanntett, enten naturlig eller ved hjelp av en ugjennomtrengelig overflate. Avhengig av budsjett og smak kan marmor, granitt, betong og keramiske fliser være et lekkert og holdbart valg for gulv og vegg. Betong har blitt et svært lekkert og populært alternativ for gulv, og kan både bli beiset og malt. Holdbarhet, vanntetthet og skli-motstand er tre viktige kriterier å tenke på uansett hvilke materiale du velger å bruke på badet.

11 . Belysning

Et bad kan lett bli upraktisk uten nok belysning på badet, derfor må du planlegge baderomsbelysning med design som blir funksjonelt og som skaper god stemning. Tenk først på hvordan du kan maksimere naturlig lys ved hjelp av vindu, deretter hvordan du kan skape en jevn belysning på hele badet.

12 . Tilbehør

Et baderom blir aldri helt ferdig uten nytt tilbehør. Visste du at de små tingene som håndklær, kluter, såpeholder, speil, badematte og håndkletørker hever nivået på det endelige utseendet på badet? Tilbehør til ditt nye baderom er noe som bør prioriteres, og derfor budsjetteres.

13. Ventilasjon

Ventilasjon er kritisk å ha på baderommet. Det er også en vanskelig oppgave som krever god planlegging: velge riktig vifte, riktig posisjon for installasjon og håndtering av det elektriske. Dårlig ventilasjon kan holde badet fuktig, derfor kan mugg oppstå og din helse i verstefall skades. Et godt ventilert baderom skaper ikke bare et sunt og friskt bad – med en kontinuerlig luftstrøm forebygger du også forråtnelse av
baderomsmøbler i tre.

14. Økologisk

Selv om kanskje du personlig ikke bryr deg om å tenke økologisk, så ser vi at markedet retter seg etter denne trenden, så det er noe som kan vurderes. Er ikke økologiske alternativer dyre? Feil, det finnes mange rimelige alternativer for økologiske preg på baderom:

– Toalett som bruker lite vann.
– Dusj som reduserer vannkostnader.
– Baderomsinnredning og møbler laget av bærekraftig tre, servantplate av resirkulert glass, etc.

15 . Vasking

Til sist, og kanskje mest oversett i planleggingsfasen: en svært grundig og nøye rengjøring av alle møbler, innvendig og utvendig, rørkanaler, vegger, gulv, vinduer og belysning er svært viktig. Etter en stor renovasjon kan det være lurt å hyre et profesjonelt rengjøringsfirma. Det betyr ekstra kostnader som påvirker budsjettet, men det er absolutt verdt det. Føler du at du kan rengjøre ditt bad selv? Det gjør du mest sannsynlig, men da må du huske og holde av én eller to dager til rengjøring.