Hvordan installere baderomsinnredning

Du har allerede kjøpt en baderomsinnredning, eller kanskje på vei til å kjøpe en ­– og nå er du litt usikker på hvordan du skal feste den til veggen, ikke sant? Du lurer også kanskje på hva du skal gjøre med gamle rør.

Vel, i dag er din lykkedag. Om en liten stund vil du ikke bare vite hvordan man installerer en baderomsinnredning … men også hva du bør tenke på.

Installere en baderomsinnredning kan virke vanskeligere enn det faktisk er, rett og slett fordi størrelsen kan virke skremmende stor for de som ikke har noe erfaring på oppussing av bad. Dette må ikke hindre deg som boligeier fra å ta prosjektet med egne hender, for hvis riktige prosedyrer og trinn blir fulgt nøyaktig ved installasjonen, kan dette bli et svært enkelt prosjekt for deg.

Enkleste måte å installere baderomsmøbler på er å velge en innredning som kan være til en god erstatning for den gamle. Hva er en god erstatning? Hvis du velger en med samme størrelse som den gamle, eller en litt større, da er det ikke nødvendig å erstatte bakveggen eller gulvet der den gamle baderomsinnredningen var. Det høres kanskje ikke viktig ut, men når du er nødt til å erstatte de misfargede, 15 år gamle gulvflisene, fordi du valgte for liten innredning, vil du forstå poenget.

Trinn 1: Det første trinnet du må ta før du skal installere en ny baderomsinnredning er å fjerne den gamle, og det er mye lettere å utføre hvis du først fjerner servantplaten, eller vasken fra toppen av møbelet. Den vil da veie mye mindre, og samtidig vil rørdeler enklere kobles av etterpå.

Trinn 2: Skru av stengeventilen under vasken, og ta vekk rør til kranen (også kalt blandebatteri og armatur). Nå skal det være mulig å fjerne de gjenværende rørdelene i ett sammenhengende stykke – denne delen må tas til en butikk for oppussing f.eks. Hjem & Hobby, slik at du kan erstatte den med rør i riktig størrelse. Nå kan den gamle baderomsinnredningen løsnes ved å fjerne skruene som holder møbelet fast til veggen. Ved hjelp av en elektrisk drill går skruene lett av, og deretter kan det gamle møbelet kastes.

Trinn 3: Etter at trinnene ovenfor er fullført, er det på tide å installere det nye baderomsmøbelet. Ved å måle ut i fra de gamle borehullene kan du lettere plassere den nye innredningen i riktig posisjon på veggen. De gamle borehullene kan du også bruke til å feste baderomsinnredningen til veggen. Deretter må du ta den nye, ferdigmonterte rørdelen du byttet ut i butikken, og feste den til avløpet på vasken.

Om det ikke følger med en innebygd servantplate fra før, må en vask settes på baderomsmøbelet sammen med et blandebatteri. Når det er gjort kan du koble kaldt- og varmtvann slange til blandebatteriet, og avløpet til vasken. Slå på vannet, la vannet renne gjennom blandebatteriet, til bollen og ned avløpet mens du leter etter lekkasjer. Hvis du oppdager en mindre lekkasje kan den vanligvis bli stoppet raskt ved hjelp av silikon tetningsteip. Jobben er fullført.

Rask summering:

1. Velg en baderomsinnredning med samme størrelse som den gamle.
2. Skru av stengeventil under vasken, og koble av rør og slanger til blandebatteri.
3. Ta vekk servantplaten først, for da blir alt lettere, deretter resten av den gamle innredningen.
4. Skru av skruer som holder møbelet fast til veggen.
5. Plasser den nye innredningen i gamle borehull.
6. Vasken settes tilbake med blandebatteri.
7. Slå på vannet, for å finne eventuelle lekkasjer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *